FORTEPAN BUDAPEST

fortepan

Nyár, 1955. Az Attila út még foghíjas, bár a Dózsa György tér felé tekintve már látni új, a háború után épült házat. De az Attila út 2–4. szám alatti monumentálisabb, hangsúlyosabb. A Bethlen-udvar, amely 1923–24-ben az akkoriban jelentkező lakásínség enyhítésére létesült Neuschloss-Knüsli Kornél és ifj. Gyenes Lajos tervei nyomán. A fővárosnak ez volt az első hatósági lakásépítkezése a nagy háború után. 1947-re már rendbe hozták, miközben az egyébként sem túl nagy otthonokat társbérletek szabdalták még kisebbre.

Híres és hírhedt ház volt, építése körül komoly gazdasági panamával. 1926-ban három betörő, a vészkijárat kibontásával és némi falbontással behatolt a földszinti helyiségekben működő 14. számú postahivatalba, és kirámolta. De nemcsak posta működött itt egykor, hanem étterem és mozi is. 1905-ig pedig a helyén cukrászda, méghozzá az Auguszt családé. Ők szemben 1927-ben saját bérházat építettek, a ma is álló Auguszt-udvart.

A fotón látható vidám fiatalasszony eleganciája hétvégi: kis fehér retikül – milyen hamar elszíneződtek az akkori műbőrök! Oldalt és elöl hajtásokba – vagy miként akkor mondták, hólokba – rakott csíkos ruha, az Állami Áruházból. Ami az accessoire-t illeti, szolid kis karóra, a nyakban műanyag gyöngysor, színes, lapos nyári szandál.

Látszik, hogy akire mosolyog, nem idegen: a férje, a szerelme. A Gellérthegyen sétáltak, és most megállnak egy percre. Hátuk mögött a még félig romos királyi palota, amely egyelőre csak háttérnek jó, nincs mit nézni rajta, egyébként is le van zárva jó része.

Vasárnapi béke van. Még nem sejteni, két év múlva Magyarországon találjuk-e őket, vagy inkább a bécsi Burg előtt fotózkodnak majd…

E.L.

Forrás: Fortepan
Adományozó: CHUCKYEAGER TUMBLR,
Képszám: 175427

Copyright © 2020 Budapest Folyóirat. Minden jog fenntartva.