2019/7 szám (július)

FORTEPAN BUDAPEST

fortepan Palatinuson

Még 20 éves sincs a fotón a Palatinus, ahol először tették lehetővé Budapesten a szabadtéri fürdőzés 20. századi műfaját. Igaz, a Gellértben is lehetett már ekkor napozni, de ez utóbbi egy teljesen más hangulatú, gazdagabb múltú fürdő.

Frivol, merész helynek számított 1938-ban a most 100 éves születésnapját ünneplő Palatinus. Elsősorban a közép- és felső osztály látogatta, azon egyszerű oknál fogva, hogy több millió magyar nem tudta kifizetni a belépődíjat.

A kép előterében két fiatal férfi és két fiatal hölgy. Nem szépségkirálynőkről van szó, láthatóan nem diétáznak, pedig ekkortájt úri körökben elkezdődik a fogyókúra-mánia, emlékezzünk csak a Hyppolit, a lakájra, ahol Schneiderné hajolgat a parkettán a papírgalacsinok után a masszőz parancsára.

Egyszerű, előnytelen fekete pamut fürdőtrikókban mosolyognak a lencsébe a medence partján – hol van akkor még a műanyag! –, push up-os melltartóról sincs szó. Kis kendő a fejen, úszósapka gyanánt, vagy csak így védekeztek a tűző nap ellen.

1938, a háború még elképzelhetetlennek tűnik. Vajon mi történt a két, barnára sült, jóképű fiatalemberrel? A hölgyek túlélték-e a szörnyűséges budapesti csatát? Ha igen, jártak-e még utána a Palatinusra?

Kérdések, amelyekre már sosem kapunk választ…

Copyright © 2020 Budapest Folyóirat. Minden jog fenntartva.