2019/2 szám (február)

A mi kutyánk meg a kölyke

Először a Pet Shop Boys, a hajdan igen népszerű londoni fiúbanda feltűnésekor hallottunk itthonarról, mi is az a pet. De hogy még shopja is lenne? Ki hitte volna akkor… Persze, régen is sok házkörül tartottak a járókelőt megugató kutyát, macska is szaladgált a padláson, kergette az egereket – de ezek a négylábúak még állatnak számítottak…

Nem is olyan régen még főleg hasznosságuk miatt tűrték meg az emberek az állatokat házaikban – de főleg házaik körül. Ma talán az a legfontosabb, hogy kéznél legyen egy kis élő, meleg szőrgombolyag, aki üdvözöl, ha megérkeztünk, sőt, már akkor izgatottan kaparássza az ajtót, ha leszálltunk a villamosról, hogy majd az ölünkbe bújjon, és megsimogathassuk, ha rossz kedvünk van. Könyvek ezrei szólnak olyan kutyákról, akiknek megdöbbentő az értelmi képessége, empátiája, hűsége – persze fajtától, neveléstől is függően.

Ember alkotta állatok

Az ember legjobb barátja jelzős szerkezet szinte a kutya szinonimájává vált, a magyar nyelvben rengeteg közmondás kapcsolatos a kutyákkal. Az ember az évszázadok folyamán fajták tucatjait tenyésztette ki a maga szórakozására vagy éppen védelmére, növelve a semmiről sem tehető ember alkotta állatokban az agresszivitást, netán megváltoztatva szőrük színét, a lábuk vagy fülük hosszát.

MAS 1

Emlékeznek még rá, amikor AudreyHepburn a Reggeli Tiffanynál, azaz magyar változatban az Álom luxuskivitelben című filmben elkezdi zörgetni a macskakajás zacskót, mire előbújik a név nélküli Cica? Ekkor láttunk először Magyarországon „élőben” macskaeledelt. Ez a termék az amerikai praktikum és jólét egyik első jelképe volt. A filmet az USA-ban 1961-ben mutatták be, nálunk több mint tíz évvel később.

MAS 2

Évszázadokon keresztül – és persze millió­nyi háztartásban ma is – a maradékon éltek és élnek kedvenc négylábúink, nem beszélve kóbor társaikról, miközben más cicákat magánrepülőgépen visznek orvoshoz... Nos, a petek körében is óriási az életmódbeli különbség. Vagy inkább a gazdákéi között?

Böngészem az egyik legtekintélyesebb piackutató intézet felmérését, miszerint Magyarországon a házi kedvencek eledelére fordított összeg 2017 február és 2018 január között értékben meghaladta a hatvanmilliárd forintot: kutyaeledelre 7 százalékkal, míg macskaeledelre 10 százalékkal többet hagytak ott a boltokban a magyarok, mint az előző év hasonló időszakában. A kutyaeledelek nagyjából 60 százaléka nedves, míg 40 százaléka száraz táp. A kutyakekszek és jutalomfalatok még elenyésző mértékben jelennek meg mennyiségi eladást tekintve, ugyanakkor kétszámjegyű növekedést érnek el.

MAS 3

A macskaeledelek piaca szintén dinamikusan növekedik: 2017 február és 2018 január között értékben az előző év azonos időszakával összevetve 11 százalékkal nőtt a forgalom, ezzel az összeg alulról súrolja a 26 milliárd forintot, mennyiségben pedig meghaladja a 43 tonnát (ez 9 százalékos emelkedés).

A falvakban többnyire ma is azt tekintik normálisnak, ha a kertben, a tornácon, vagy nagy hideg esetén az istállóban bújik meg a kutya, és nem a nappaliban, a fotelben trónol. A természet közelében élők annak tekintik az állatot, ami. De városon fontos családtagnak számítanak. Akinek a névadásához szakirodalmat illik fellapozni,: van kutyanévtár is ma már. Aki – igen, aki, nem ami – meghatározza az életüket, nyaralásukat, napi időbeosztásukat, aki filmsztár és rajzfilmhős, akinek vásárolni kell számtalan dolgot, akit képzőbe, kozmetikába, szépségversenyre, nappali panzióba visznek, aki karácsonyi ajándékot kap (!), akihez orvost hívnak, ha beteg, és élete végén méltó módon temettetik el.

Mancsos pancsoló

Bármikor szívesen látják kísérőnket számos szállodában és vendéglátóhelyen. Külön versenyt írnak ki minden évben a hazai szakmai szövetségek, melyek a legjobb kutyabarát éttermek és szállodák. Évekkel ezelőtt vettem részt az első hazai zoocafe megnyitásán, ahol a legkülönfélébb állatok között bámészkodva fogyaszthatjuk el szendvicsünket vagy süteményünket, és meg is simogathatjuk őket, ha akarjuk, vagy éppen fotózkodhatunk velük. Azóta több hasonló intézmény nyílt, némelyik botránnyal bezárt – a csüngőhasú malac jól mutat George Clooney mellett egy fotón, de fajtársa a XI. kerületi üzletben megvadult, és kínjában összeharapdálta a vendégeket. Az ilyen üzletekbe persze csak az járjon lazulni, aki nem tekinti állatkínzásnak az efféle attrakciót. Olvasom a minap, hogy ingyen reggelivel és külön étlappal várja a kedvencet az egyik belvárosi kávézó.
Múlt év szeptemberében kaptam meghívást Magyarország első – gazdiknak szóló – kutyadietetikai rendezvényére, ahol megtudhattam, hogy egyre több háziállat szenved civilizációs ártalmaktól. Nő az allergia-, ételintolerancia- és ízületi problémák száma, miközben csökken az életkor.

MAS 4

Együtt reggelizhetünk, de közösen fürödhetünk is. Egy gazdi egyszerre három kutyát vihet fürdetni az ország keleti részében található Mancsos Pancsolóba – adja hírül az egyik helyi orgánum –, az állatoknak érvényes oltási igazolvánnyal kell rendelkezni, a belépés ingyenes. A május elsejei hivatalos megnyitót tavaly kutyaszépségversennyel egybekötött, látványos műsor követte, majd a program zárásaként a kutyák és gazdáik közös csónakkiránduláson vehettek részt. Fonyódon és Balatonfüreden is külön kijelölt szakaszokon élvezhetik a tavat az összenőtt „családok”. Külön kiadványt olvashattunk tavaly Kutyabarát Balaton címmel, pontos címekkel, lelőhelyekkel, túraútvonalakkal, szállásokkal, éttermekkel.

MAS 5

De mi van akkor, ha el kell válni pár napra a kedvenctől, mondjuk egy hivatalos út kedvéért? Akkor keresnek a gazdik egy panziót. A Dogmopolite ügyfelei elsősorban a budapesti és elővárosi közép- és felsőrétegből kerülnek ki – tudom meg Gárdos Péter tulajdonostól.

– Sokan, amíg dolgoznak, nálunk hagyják, hogy ne érezze magát egyedül, ne unatkozzon, és ennek a szomszédok is örülnek. Panzióba akkor viszik a kedvencet, amikor elutaznak. A nyár és a karácsony a csúcsszezon. A befogadás feltétele, hogy az egészséges kutyusnak legyen oltási könyve és chipje.

A cég ma már fiókhálózattal gazdagodott, a szakmai munkát állatorvosi asszisztensek végzik, és azok, akik kutyakiképző tanfolyamra jártak. A nyolc éve működő vállalkozás tulajdonosa jónéhány extrém esettel találkozott már. Akadnak olyanok, akik elvárják, hogy kedvencüket bizonyos hőfokú szobában tartsák. Az eledelt illetően sem ritkák a különleges kívánságok – ilyen például a BARF étrend – tudom meg az évtizedekig külföldön élt, több egyetemi diplomával büszkélkedő tulajdonostól.

Hogy mi a BARF? Nyersetetés. A mi kutyánk meg a kölyke ugyanis – akár pár centi magas pincsi, akár embernyi magas kaukázusi juhászkutya – fogazatát illetően ragadozó. Nem száraz táppal vagy mondjuk almáspitével kell tehát kínálni – vélik a BARF hívők –, hanem többnyire nyers hússal.

Okos nyakörv és kanapé

A neten bukkantam rá egy listára, amely a világ száz vezető kisállattartási rendezvényét tartja számon, ezeket többnyire a multi gyártók és forgalmazók szponzorálják. Nemcsak eleségekről van szó, hanem számos más tárgyról is. A higiéniai cikkeknek, játékoknak, szájkosaraknak és pórázoknak változik ugyanis a divatja, technikája… Ahogy léteznek már okos órák, úgy vásárolhatunk okos nyakörvet is. Tavaly júniusban rukkolt ki a világ legnagyobb lakberendezési áruháza egy kilencven tárgyból álló, kutyáknak és macskáknak tervezett kollekcióval, melynek tervezésébe a megrendelő állatorvosokat is bevont, így jött létre a játék, pihenés, étkezés, séta és utazás köré csoportosított választék.

MAS 6

Egy 2014-es felmérés szerint Magyarországon 1,8 millió kutya és 2,2 millió macska él a gazdájával – az ő igényeiket felmérve készült el a kollekció. Színei nemcsak egymással, de a tulajdonosok otthonával is harmóniát alkotnak: a macska ágya tökéletesen illeszkedik a népszerű polcrendszerbe, a kedvenceknek szánt mini kanapé pedig az eredeti, gazdinak szánt darab élethű mása.

Az állatvédelem friss példája, hogy összkomfortos cicahoteleket helyeztek ki az osztrák főváros parkjaiba. Ezek hatalmas, tömör fából készült ládák, amelyekben két-három macska húzhatja meg magát. A láda két rekeszből áll: egy ebédlőnek is alkalmas előszobából és egy szigetelt hálószobából. A tetejét felhajthatóra készítették, hogy a gondozást önként végző állatbarátok kicserélhessék a fekhelyül szolgáló szalmát, vagy ennivalót rakhassanak be. Bécsben egyébként bevett gyakorlat, hogy a vad, kóbor macskákat ivartalanítják, chippel megjelölik, majd visszaviszik a revírjükbe. A kóbormacska-projekt keretében havonta több mint harminc cicát ivartalanítanak, hogy elejét vegyék a nem kívánt szaporulatnak.

MAS 7

Végül pedig, ha csak távolról szeretnénk élvezni cicák társaságát, azt is megtehetjük: a világon egyre több országban hódít az izlandi macskavalóságshow, a nézők négy cica kalandjait követhetik napi 24 órában. Mire megbarátkoznának VV Gudnival, VV Ronjával, Briet-tel vagy Stubburral, máris jönnek az új szereplők, hogy izgalmat hozzanak a cicavíziót kukkolók életébe.

Copyright © 2020 Budapest Folyóirat. Minden jog fenntartva.