2020/11 szám (november)

Lovagvár a nagyvárosban

Budapest kilencedik kerülete a 19. század végére három nagyobb részből tevődött össze: a Belső-, a Középső- és a Külső-Ferencvárosból. Az elnevezések részben a Belvárostól való földrajzi távolságot, részben az idő múlását, azaz a városiasodás fokozatait foglalják magukban. A kiegyezés utáni modernizáció, a bővülő munkahelyek vonzották a betelepülőket, ami egyfelől lakásínséget, másfelől azt megszüntetni kívánó városvezetői akaratot vont maga után.

Pecz Samunak (1854–1922) a kiegyezés utáni építésznemzedék egyik markáns alakjának ma Budapesten többek között a Központi Vásárcsarnok, a Műszaki Egyetem Központi Könyvtára, a Trefort-kerti Gólyavár és a Szilágyi Dezső téri református templom őrzi emlékét. A fasori evangélikus templom és gimnázium, az országos levéltár Bécsi kapu téri épülete szintén az ő munkája. Ezekre az épületeire a historizálás, a szellős alaprajz, az erőteljes és magas falak, a tagolt homlokzatok, a tornyokkal díszített födémek, a tág belső terek és a díszes ablakok a legjellemzőbbek.

Utolsó, teljes egészében a tervei és elképzelései alapján befejezett épülete az Üllői út 121. szám alatti ötemeletes, kétudvaros lakóház. Létrejöttét annak az 1909 és 1912 közötti lakásépítési akciónak köszönheti, amelynek célja a budapesti lakáshiány enyhítése volt, a pályázat szerint szolid, jó méretű, megfelelő komfortfokozattal és alapterülettel rendelkező lakások egy épületen belüli létrehozásával. A bérház a Bárczy István polgármester által kezdeményezett városfejlesztési program részeként valósult meg.

Az 1900-as évek elején a Tűzoltó utca – Mihálkovics utca – Üllői út és Orczy utca határolta terület a Mihálkovics tér nevet viselte. Ennek az Üllői út melletti részén kezdték építeni az új bérházat. A telken korábban az Üllői úti vámház, illetve földszintes munkáslakások álltak, az építés első fázisa az alapozási munkákat megelőző telekrendezés volt.

varosnezo 1

Az épület helyszínrajza

A pozitív életminőség tartozékai

Az Építő Ipar 1915 májusában, három évvel az átadás után közölte Pecz Samu összefoglalóját, az ötödik emelet alaprajzát és két fényképet. Ebből az írásból kiderül, hogy a bérház a korábbi Mihálkovics tér Üllői út felé eső, 4988 m2 nagyságú telekdarabjára épült. A lakások a pályázati kiírást betartva két-, három-, legfeljebb négyszobásak lettek, de ezek persze nem a napjainkban jól ismert panelszobák méreteiben készültek. Minden lakáshoz kényelmes mellékhelyiségek tartoztak, ami az 1910-es évek végén, ha nem is tekinthető különlegesnek, de általános lakástartozéknak sem nevezhető. A lakószobák az utcafrontra néztek – akkoriban sem az Üllői út, sem a gróf Haller, sem a Mihálkovics utca forgalma meg sem közelítette a mait.

Az utcák találkozását követő szabálytalan sokszög alaprajzú épület udvarát egy közepén beépített, megtört szárny két részre, egy nagyobbra s egy kisebbre osztja; ezek területe a telek 27 százaléka. Mindkét részén ma a negyedik, ötödik emelet magasságáig felnőtt vadgesztenyék állnak, lent virágos cserjék, ágyások találhatók. Innen nyílnak a pincelejárók. Minden lakáshoz tartozott pince és egy padlásrész is. Ebben az udvarok közötti épületszárnyban kaptak helyet a mosókonyhák, mángorlók, ruhaszárítók, vasalókonyhák, cselédfürdők, cselédárnyékszékek, melléklépcsők, valamint a teherfelvonó – hiszen ezt igényelte a korabeli bútorok mérete –, s ide kerültek a házmesterek és a viceházmesterek (segéd-házfelügyelők) lakásai.

Ezeket a lakhatást segítő helyiségeket minden szinten meg lehetett találni, vagyis azok használatához sem a padlásra, sem a pincébe, de még egy másik emeletre sem kellett átmenni. Mindez nagymértékben javította az életminőséget. 2020-ban a felsoroltak helyén lakások vannak, a teherfelvonó nem működik, a közös képviselő és a gondnok a ház másik részében lakik.

Az átadás pillanatában a földszinten és az emeleteken 54 két-, 43 három- és 16 négyszobás, tehát összesen 113 bérlakás volt. A lakók és az épület ügyeivel két házmester és öt viceházmester foglalkozott, az ő lakásaik járultak még az előzőkhöz. Napjainkban ennél több lakás található a házban, ami részben a leválasztásoknak, részben a középső szárnyban kialakított lakásoknak köszönhető.

1912-ben az Üllői úti fronton 16, különböző nagyságú üzletrész várta vásárlóit. A kereskedők az udvari részben tárolták áruikat, de némelyik bolt pincerésszel is rendelkezett. Ez a földszinti üzletsáv az elmúlt évtizedek alatt mind az öt utcafrontra kiterjedt, elsősorban anyagi okokból; napjainkban a bérleti díjak segítenek az állagmegóvásban. A háznak három kapubejárója van – hozzájuk kapcsolódik három főlépcső –, melyek az Üllői útra, a Haller utcára és a Dunára néző oldalra nyílnak, ez utóbbi ma használaton kívül. A két elsőhöz személyszállító lift is csatlakozik. A főlépcsők anyaga hazai vörös márvány, a középső sáv melléklépcsőié műkő, a homlokzati ormok pedig mészkőből készültek.

varosnezo 2

A Dunára néző homlokzat terve

Festői látvány

Az Üllői út és a Haller utca találkozásánál álló épületről a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében, illetve Budapest Főváros Levéltárában több korabeli fénykép található. Az 1945 előttieken a legszembetűnőbb, hogy a tető sokkal tagoltabb látványt mutatott. A födém ma már nem eredeti formájában látható, hiányzik például a legkarakteresebb, a Nagyvárad térre néző magas tetőelem. Eltűnt a mögötte lévő két kémény is. A falak kétszer is romboló erőszaknak voltak kitéve, először 1944–45 telén, másodszor 1956 november elején. Az ostrom után az elpusztult tetőt nem építették vissza, s a szovjet belövések nyoma is sokáig látszott. 1995 nyarán villám csapott a Duna felé néző front közepén lévő tetőelembe, a csúcsa le is tört, ez ma fémkiegészítéssel látható.

Az egyik sarkán csonka trapézra emlékeztető alaprajzú épület utcafrontjai változatosak. Legrövidebb a térre néző, leghosszabb az Üllői útra és a Dunára néző oldalfal. Az elsőn, a tető és a front találkozásánál ékeskedik a legismertebb díszítőelem, az óra, amelyen évtizedekig csak a két mutató, valamint a számok látszottak. Az utóbbi időben a számlap kiegészült a közeli Unikum gyár feliratával, illetve a jellegzetes unikumos üveg rajzával, ami azonosító – Unikum-ház – szerepet is betöltött. Mára ez a reklám is eltűnt. Az innen kiinduló négy hosszú oldalhomlokzatból háromnak a közepén a tagolt tető kiugrik, s az utcafront felőli oldalán eredetileg négy-négy sassal, köztük reneszánsz elemekre emlékeztető ablakkal zárul. Az oldalfalak találkozásainál álló öt csúcsos, kör alakú kupola zárt erkélyekben folytatódik az első emeletig. A Mihálkovics utcai hosszú és a térre néző rövid fronton egy-egy, az Üllői úti és Haller utcai fronton három-három, a Dunára néző részen pedig a legfelső emeleten öt nyitott, alattuk pedig szintén az első emeletig zárt erkélyek teszik változatossá a látványt. Az ablaknyílások az ötödik, illetve az első emeleten díszítésben végződnek: fölül ék alakban, alul szamárhátívre emlékeztető formában. A középső emeletek ablakai egyenes vonalakkal határoltak.

varosnezo 3

A gróf Haller utcai bérház. Erdélyi Mór felvétele, 1913

Az öngyilkos ifjú asszony

A ház mai lakói, az építészettörténet művelői, a helytörténészek számára is újdonság lehet, hogy ennek a bérháznak milyen sokszínű sajtója van – főleg a napilapokban. Már a kezdetektől, hiszen például a Pesti Hírlap 1912. október 24-i számában kishír hozta az érdeklődők meg az érintettek tudomására, hogy az épület elkészült, s bizottság vizsgálta meg, hogy november elsején át lehet-e adni azt a lakóknak. A szemle mindent rendben talált, s az akkori 120 lakás beköltözőinek, hogy nagy torlódás ne legyen, megengedték a néhány nappal korábbi foglalást. Evvel a lehetőséggel a felsőbb emeletek lakói élhettek.

Egy évvel később, az 1913. október elsejei Friss Újság szenzációt sejtető címmel: Sonnecker százados tragédiája. Megőrjítette felesége öngyilkossága – számolt be Sonnecker Sándor honvédszázados és felesége, Ligeti Erzsébet történetéről. A férj a Ludovika Akadémián tanított, s feleségével és anyjával lakott ebben a házban. Házassága a cikk írásakor ugyan még csak három hónapja tartott, de választottjával már négy éve ismerték egymást. A hosszú jegyességnek feltehetően a tisztek számára kötelező kaució volt az oka. Ennek összege az évi jövedelemhez képest igen jelentős volt, s eredetileg a nyugállományú tisztek nyugdíjára, illetve az özveggyé vált feleségek megélhetésére fordították. Az első világháború előtt azonban már ezekre külön állami összegeket fordítottak, s fennmaradása inkább a tiszti hivatással ellenkező házasságok megakadályozását szolgálta. Az akadályt persze királyi kegyelemmel el lehetett hárítani, ami egyben az óvadék alól is felmentést adott. A hosszú várakozás utáni házasság ötödik hetében azonban az asszonyon az idegbaj tünetei jelentkeztek, s több heti félelem után a harmadik hónap végén lakásáról eltávozott, s a farkasréti temetőben öngyilkos lett. Eltűnése után a férj és az anyós a kapitányságon bejelentést tettek, s véletlenül éppen ottlétük alatt hozták a hírt az öngyilkosságról. Ennek hallatán a százados „valósággal őrjöngeni kezdett, fel és alá szaladgált a szobában, ordítva fenyegetőzött öngyilkossággal, majd a kardjához nyúlt.” Lefegyverezték, hazakísérték, itthon azonban kitört rajta az őrület. Másnap beszállították a helyőrségi kórházba és elmeorvosi felügyelet alá helyezték. Élete folyása ezt követően a ködbe vész, csak az utókor töprenghet azon, mi is történt valójában? A szegény katonatiszt és a nagy szerelem beteljesületlensége? Rejtett szerelmi tragédia? Vagy tényleg hirtelen kialakult szuicid hajlam?

varosnezo 4

A bérház bejárata. Erdélyi Mór felvétele, 1913

Válogatott lakók

Tanulságos azt is figyelemmel kísérni, ami a hirdetések, a telefonkönyvek, valamint a Fővárosi Évkönyv kötetei alapján a lakók és a házban működő üzletek egy részéről kiderül. Itt szolgálta ki vevőit 1914-ben, sőt még 1920-ban is Schagrin Bertalan sajt- és csemegeüzlete, az utóbbi évben özv. Strauss Benőpapírkereskedése is. Mindkettejüknek volt telefonja. A húszas évek elején már gyógyszertár is működött a földszinti utcafronton, elődje a mai Nagyvárad Gyógyszertárnak.

Bár egy viszonylag szűk foglalkozású kör tagjai laktak a házban, mégis igen változatos összetétellel. 1939-ben az aktív vagy nyugdíjas lakók között szerepelt Haitsch Ilona, az Országos Nőképző Gimnázium – ma Veres Pálné Gimnázium – magyar-német szakos tanára és igazgatója, valamint magyar-latin szakos tanártársa, Bárány Mária. Itt élt Vietorisz Kálmán adjunktus, Gárdonyi Albert főlevéltáros, Ladányi Endre gyógyszerész, Molnár István orvos. A tanácsosok és fogalmazók köréből: Szász Ferenc számviteli tanácsos, Varga Gyula számszaki fogalmazó, Tomcsányi Gyula és Gámenczy Béla fogalmazó, Szomják Sándor adóhivatali tanácsos, Szőnyi László tanácsjegyző. Tisztviselők: Langfait Antal irodatiszt, Lakkós Imre gazdasági főtisztviselő, Inotay Ferenc statisztikai jegyző, Horváth József adóhivatali főtisztviselő. Napi- és havidíjasok: Csármann Edith kezelőtiszt, Drippey Miklós havidíjas hivatalnok, Farkas Gabriella havidíjas tisztviselő, Klement Ödön napidíjas hivatalnok és mások.

varosnezo 5

Egy lakásnak öt gazdája

Nem kevésbé változatos az 1945 utáni sajtóvisszhang. Az érdekességek közül említeni lehet a Népszava 1956. december 23-i számából Lendvai Vera cikkét, Egy lakásnak öt gazdája a IX. kerületben. Ebből kiderül, hogy a lakásínség és a hivatali ügyintézés nehézkessége, ellentmondásai nem csak az építés előtti időszakban kísértettek. A történet röviden a következő. Az egyik lakásból, korabeli szóhasználat szerint disszidált az addig ott lakó család. Persze azonnal akadt, aki a helyükre hurcolkodott – de néhány nap múlva ő is nyugatra távozott. Ekkor a házfelügyelő szerette volna, ha fia, aki egy V. kerületi társbérletben lakott, kapta volna meg az üresen álló lakást. Ezt elősegítendő, felajánlották az V. kerületnek a gyermek társbérleti otthonát, amit a kerület el is fogadott. Csakhogy eközben a második „disszidens” sógora beköltözött a kétszeresen elhagyott lakásba s feltehetően az ő ismerőse volt az, aki szintén magának igényelte azt, mivel el akart költözni Bakáts téri albérletéből. Társbérlet, albérlet, bérlakás: a lakáshiány legfőbb következményei.

A IX. kerületi tanács mérlegelte a két igényt, s az Üllői úti bérleményt az ott lakó házmesternek, a felajánlott V. kerületi társbérletet pedig az új jelentkezőnek utalták ki. De az utóbbi ezt nem akarta elfoglalni – nyilván egy 1945 előtti tulajdonosától elvett és társbérletté alakított ingatlanról volt szó –, ezért először pénzt ajánlott a házmester menyének, aki ezt nem fogadta el, majd olyan erőszakosan viselkedett, hogy az asszony mérgében azt mondta neki: „Csináljon, amit akar!” Erre a második „disszidens” rokonának az ismerőse elrohant a IX. kerületi tanácshoz, ahol bejelentette, hogy a házmesterék lemondanak a lakásról. A hivatal pedig anélkül, hogy erről bármilyen írásos belegyezést, nyilatkozatot kért volna, neki is kiutalta ugyanazt a lakást…

varosnezo 6

Paradicsommadarak

Az impozáns Üllői úti épület néhány éve töltötte be századik születésnapját. Az említett változások mellett egy-két eresztéke is meglazult, főleg a tető cserepei között. 2015-ben a főlépcsőház falait megtisztították a fedőfestéktől, s ekkor kibukkant alóla a főlépcsőházban emeletenként hármasával látható, ovális kartusba foglalt díszkép: stilizált paradicsommadarak egy szökőkút két oldalán, illetve cserép margarétaszerű virággal. Alattuk a lábazat Zsolnay csempéből készült.

A házban ma 167 lakás és 14 üzlet van, utóbbiak közül némelyikhez raktár is tartozik. Az üzletek bérlői vagy tulajdonosai között egy-egy kínai, indiai és török található. Különböző gazdasági egységek lakásokban is működnek, például tervezéssel foglalkozó betéti társaság vagy autósiskola, s akad egy ügyvédi iroda is. A lakók – bérlők, tulajdonosok – nagyjából tíz százaléka külföldi. Van közöttük arab–magyar, kubai–magyar, spanyol–olasz bérlő vagy házaspár, vietnami, kínai, izraeli, indiai tulajdonos, de a legtöbb kínai. És az albérlők között akadnak afrikai, arab diákok is. Az egykori Franzstadt, a 19. század során magyarosodó és Ferencvárossá váló kerület a 21. elején be tudja fogadni távoli világ szülötteit is.

Copyright © 2020 Budapest Folyóirat. Minden jog fenntartva.