2020/2 szám (február)

Kicsiben a nagybani

Kicsattan a retek, izmos a spárga, uborkaszemű a tüskés narancs

Szmog. Vagy köd. Nem tudni pontosan, ezúttal melyikük tette tiszteletét; valószínűleg a két elem erőit összevonva ront a tisztánlátáson, ami hetek óta témavezető a valódi és a virtuális mezőben. Éjszaka még csak-csak, de amikor nappalodván alig változik a luxigény, panaszra nyílnak a szájak. Éhesek. Levegőt követelnek, hírt, malacsültet, csókot... – kinek mire van éppen szüksége. Az életrevalóbbja mindegyikhez hozzájuthat a nagybani piacon.

Adjon nekem kölcsön száz forintot! Vagy kétszer ötvenet, esetleg ötször húszat,hogy ne fájjon annyira. Egyhamar nem tudom megadni, a kölcsön kifejezést csak a formaság kedvéért használtam! A megszólított, középforma férfi kivár, vak ujjakkal lapoz a zsebében, legkisebb egység nála az ötszázas, annyit viszont sajnálna odaadni.Nincs. Mondja fennhangon, amivel kifejezi, hogy voltaképpen adna ő, de hát nincs. Nincs százas és kész.

hajnal 1

Idefelé még sima ügynek tűnt. Magabiztosan tekeredett az út Nagykőrös felé, rohantak a kilométerek a fényes-jeges aszfalt mentén. Lélek sem mutatkozott az utcán; a szerencsésebb alvók akkor kanyarodtak az utolsó REM-fázisba. Mielőtt kifutott volna a lehetőség Budapest határából, parancsszó hangzott:

„Fordul-jon bal-ra!” Ezúttal Jóestétkívánok Csilla irányította az eseményeket és a GPS-t. Zöld, sárga, türkiz vonalkák szőtték át a képernyőt, néhol egy-egy dagadt paca jelezte, hogy előző napról még fennáll az útterelés, a lila kockák az üres parkolóhelyeket jelezték, a bordó rovátkák a Celsius-fokokat. Egyikből sok volt, a másikból meg kevés, de elterelődött a figyelem, mert a fényigény teljesülni látszott.

hajnal 2

A Budapesti Nagybani Piac kerítését ledrózsafüzér díszíti, keresztben néhány karácsonyról visszamaradt fenyőfapojáca, mutatván, hogy kezdődik a mutatvány: bevásárlás hajnalra. Ami nem teljesen azonos azzal, hogy hajnalban, mert az árunak virradatra a nagyközönség kezéhez illik jutnia. A nagybani délután hatkor nyit, de éjféltájban kezdődik az igazi nyüzsgés, a terítési akció azután indul.

Igazi kis város rejlik odabent, a kapuépítmény Nevicke tornyos portálját és az odavezető vámállomást idézi, odabent pedig mintha a Csepel Művek megelevenedett csapásain járnánk. Két oldalt mellékutcák keresztezik a fősodort, szigorú KRESZ-szabályok, csarnokok, házikók, pultok, a kiéhezett sültkolbász-rajongóknak egy bisztró, valamint az újonnan épülő »B« szektor befedésének munkálatai keretezik az érdeklődést.

A háromtonnás teherautótól a kibelezett Suzuki Swiftig mindenféle egyed képes megfelelő mennyiségű élelmet magába fogadni; cél a jól járás, vagyis a beszerzői ár. Egészséges piaci alkudozásról a szabad verseny korában lehetetlen beszélni, illetve manapság egyéni árajánlatról beszélhetünk.

hajnal 3

Másfél mázsa csicsókát vinnék. Vélemény lehet, de csak bévül, a vásárló kíván, az árus teljesít, végül magától megoldódik a rejtély: Csicsókabárt nyitottunk a minap. Folyóvíz alatt körömkefével lesúrolod, zöldségszeletelővel felaprítod, só-bors-fokhagyma-olíva és kezdődhet a tánc a százkilencven fokos sütőben. Imádni fogja a közönség! Meggyőző érv ellen nincs apelláta, márpedig a házilag összetákolt utánfutóba hat zsák krumpli nem sok, annyi se férne már.

„Nem baj, most kifizeti, és eljön érte, amikor tud!” Visszatérő vevőknek bizalmi bónusz jár, józan határidővel lehetséges a raktárban hagyni a megvásárolt terméket. Ha esetleg kiderülne, hogy nem úgy sikerült a csicsós buli, ahogyan tervezték, akkor is visszavárják; esélyes ugyanis egy kiwano- vagy egy pitayacenter létrehozása. Előbbi tüskés narancsra hasonlít, amelynek belsejéből riadt uborkaszemek bámulnak kifelé; utóbbi kifordított, kivimagokkal díszített, ciklámenszín héjú, éretlen dinnyére. Egyebekről nem is beszélve, léteznek ugyanis olyan gyümölcsként számontartott valamik, amelyeknek húsz-hatvanezerbe kerül kilója.

Tán nem is a Földről származnak… Az eladó révetegen az égre tekint. Holdi parcellákról, vénuszi dombokról ábrándozik, végül szaturnuszi rejtelmességgel megint csak hallgat, nemhiába nyitott egzotikus csarnokot a piac közepén, amelyet naponta zsúfolásig tömnek a földhözragadt, ámde az exkluzivitást nem megvető magvetők.

hajnal 4

Nyáron látott virulással mosolyognak a kicsattanó retkek, az izmos spárgák, és az epreskertek királynője, Cristina is képviselteti magát nyolcvanládányi gyermekével.

Hja, ezek még frissek! Nem úgy a boltokban, ahol a kereskedő napokig adagolja, fagyasztja, és ki tudja, a hátsó raktárban mit művel még a gusztusos primőrrel, azután meg fonnyadás miatt jól leértékeli a megmaradt készletet. Kedden, csütörtökön és pénteken, éjszaka az eladók türelemmel hallgatják a terveket (például megdöntöm az Auchan–Tesco-egyeduralmat Inárcson). Az eladó olykor a stand fölé szerelt tévére pillant, hogy megtudja, a mindenhez is értő főhős legyőzte-e már a cybersárkányt; a többi napon viszont nem ér rá szórakozni.

Megelevenednek a hagyma-, tészta-, paprika- és a mosópor-, vécépapír-, felmosóvödör-élettermékeket árusító standok: kóstoltatás, mérés, számolás, telefonálás, rakodás, megint telefon, újraszámolás. S noha New Yorkban hajnali fél háromkor akár Bösendorfer versenyzongora is vásárolható nagy tételben, olyan vecsési savanyú káposzta, amilyet itt mérnek, aligha. „Tölteni, enni, gyógyszer helyett!” Szól a szlogen, és az őstermelők őstermelője, Franciska néni – aki ezúttal csak kísérőként piacozik e tájon, egyébként az eredeti helyszínen, a Bosnyákon halmozott sikert sikerre –, szinte történelmet ír forgalomból.

hajnal 5

Ez mind semmi! Majd a piacok éjszakáján! És befőzés idején, húsvét előtt, lakodalomkor, jó időjárás esetén, háború előtt/alatt/után – már ami az atomkorszaki ijesztgetéseket illeti. A nagybirtokosok és viszonteladók, a megélhetési zöldségesek és a kíváncsi lakosok rendszeresen találkoznak egymással a nagybanin, és az adásvétellel életben tartják egymást.

De ahhoz előbb be kellene jutni! Éppen száz forint készpénz hiányzik a díjhoz (magánosoknak nyolcszáznyolcvan a belépő), mert a kapunál lehetetlen a híres kártyával fizetés.

„Hogy akar vásárolni, ha nincs magánál pénz?”

„Azt hittem, gyalogosoknak ingyenes a belépés” – rebegi a kideríthetetlen státusú vásárlójelölt. Lehet ihletet kereső műtermi bohém, álmatlan határ menti menekült, számos gyermekét egyedül nevelő apuka, álruhás adóellenőr, megtért hajléktalan.

„Úgy hallottam, errefelé nagyobb a választék déligyümölcsből.” Óvatos duhajról van szó tehát, aki nem adja fel. Először csak körülnézni jött, és a megtakarítási lehetőségeken gondolkodik. Az előadás azonban hatástalan, s úgy tűnik továbbra is igaz, hogy pénzt csak pénzzel lehet csinálni; száz forint megszerzése ezúttal akkora feladatnak tűnik, mint az első millió összekaparása. A kapus­asszony elnézi a suhanc­sihedert, engedje vagy ne, igazat mond vagy egyéb céljai vannak azzal, hogy bejutna, talán annyira éhes, hogy fölzabálná még a földről is a párizsivéget...

Nem, nem, nem valószínű, hogy hajléktalan! Beszélnek a szemek, meg hát némi önerővel is rendelkezik; egyébiránt rend a lelke a nép kezelhetőségének, és ipari kamera vigyázza, hogy senkit se lehessen csak úgy korrumpálni. A kamionosok türelmetlenül beledudálnak az alkuba, nem száz forintot ér az ő drága idejük; már éppen megszületne a bartermegoldás: a kapus sorompót emel a bemenni vágyónak, aki a beengedésért cserébe kifelé menet átad neki két mandarint vagy negyed kiló krumplit.

hajnal 6

Mintha világosodni látszana a füstös reggel kelet felől, a suhanc megilletődve kivár, mert a legközelebbi külső bankautomata kilométerekkel arrébb pihen. Türelmetlenül topog a sor, üvöltenek a kürtök, végül ismert hang férkőzik a káoszba:
„Adjon-neki-nyolcszáz-nyolcvan-forin­tot!” Jóestétkívánok Csilla ezúttal is megmutatja a helyes utat, miután mindenki oda megy, ahova akar.

Copyright © 2020 Budapest Folyóirat. Minden jog fenntartva.