2019/1 szám (január)

Rangosházak 2018’

Eredményt hirdetett Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara a főváros egyedülálló természeti, tájihelyzetével harmóniában lévő épített örökség fenntartása és értékalapú fejlesztése érdekében kiírt nyilvános pályázata záróeseményeként. A tizennyolc pályamunka közül kettő nyerte el Budapest Építészeti Nívódíját, további négy munka részesült kiemelt dicséretben. Rovatunkban közreadjuk az elismerésben részesült épületek bírálóbizottsági értékelését és fotóit.

Graphisoft Park, Fogadóépület

Budapest III. Záhony utca 7.

Elnyerte Budapest Építészeti Nívódíját

  • Építész tervező: Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás
  • Építész munkatárs: Hornyák Lívia, Turi Lilla
  • Statika: V. Nagy Zoltán, Lapidárium Mérnöki Kft.
  • Épületgépészet: Pásztor Tibor, Enco Mérnöki Iroda Kft.
  • Épületvillamosság: Méhész Márton, VA-IQ Elektromos Tervező és Mérnökszolgáltató Kft.
  • Épületszerkezet: Dudinszky Orsolya, Farsang és Dudinszky Kft.
  • Tűzvédelem: Mészáros János, Mébart Bt.
  • Kert- és tájépítészet: Szloszjár György, Garten Stúdió Kft.
  • Akusztika: Józsa Gusztáv, Józsa és Társai 2000 Akusztikai-Ökológiai és Szolgáltató Kft.
  • Konyhatechnológia: Straub Ágnes, Szigmavill Bt.
  • Akadálymentesség: Jávor Éva, Mahadi Kft.
  • Üvegdizájn: Baróthy Anna, Herr Ágnes, Krauth Vera, S39 Hybrid Design Kft.

A park egy kis Európa Budapest vagy elhanyagolt vagy nem mindig jó ízléssel rekreált, mozaikszerű szövetében. Itt kötelező belépő a minőségi „viselkedés”. A pénzgazda, a használók, a tervezők és a terület jó csillagzat alatti együttállása adott. Ebben a kontextusban született a Fogadóépület, amely az eredeti elképzelés üzenete és az épület helyzete okán a hagyományos „graphisoft-stílus”-hoz képest más hangon kellett szóljon.

graphisoft-1.jpg

A ház legfontosabb tulajdonsága és erénye, hogy a hang nem stíluskényszerként nehezedik a házra, hanem természetes, kézenfekvő módon formálja azt a külső köpenytől a belső terek részletképzéséig. A hivatalos beépítési magasságok kényszeréből fakadó szokásos teraszosság itt a kétrétegűség miatt feloldódik, a használati és esztétikai funkciót egyaránt jól szolgálja. Az épület szerkezeti rendje és a formálás egymástól nem elválasztható identitás, s ezt tovább erősíti a színezés konok homogenitása. Így alakulhatott ki az a példaértékű helyzet, hogy nem volt szükség belsőépítészeti beavatkozásra.

S még egy szép tulajdonsága van az épületnek: nevezetesen, hogy az erős és kézzelfogható rendbe csempészett szabálytalanságok és használati lelemények élhető, befogadó környezetet teremtettek. Bár a cégfelirat kevésbé elegáns, az eredmény minősége, a tervezői hozzáállás, habitus és módszer is példa értékűnek tekinthető: öröm a városnak, gratuláció a tervezőknek. (Az épületről részletes kritika jelent meg lapunk 2018/5. számában).


Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ

Budapest X. Állomás u. 26. 

Elnyerte Budapest Építészeti Nívódíját

  • Építész tervező: Vikár András, Lukács István, Gál Árpád
  • Építész munkatárs: Kákóczki Norbert, Berecz Dániel, Király Szabolcs, Mangel János, Seidl Krisztián

kobanya 1

kobanya 2

kobanya 3

 Több szempontból is példaadó épület. Modern, nyitott tereivel az átlátható, tiszta működést, a szolgáltató hivatal képét elénk vetítve válik az ügyfélbarátság térbeli manifesztumává. A tervezők merték vállalni a legkézenfekvőbb megoldásokat, kerülve minden fölösleges téri komplikációt és lenyesegetve a sallangokat: minden igényre pontos és kielégítő választ adtak. Az eklektikus saroképület bővítésével létrejövő együttes be akar – és tud is – integrálódni a várostestbe, ugyanakkor úgy egészíti ki a hagyományos kőbányai utcaképet, hogy egy pillanatig sem hagy kétséget keletkezésének koráról. Az architektúra abszolút mai, a szépen felújított eklektikus homlokzatok között az új épületrész arányaival, a részletek léptékével, anyaghasználatával a szomszédok méltó társává válik, és nem harsogja túl őket. Úgy állnak egymás mellett, mint jól nevelt, udvarias fiatalok az életvidám nyugdíjasok között.

A téri lehetőségekhez és a feladatokhoz egyedileg tervezett berendezés színkódokkal is orientálja a használót. A ma még fiatal belső kert látványa, ahol csak lehet, megjelenik az irodákban. A régi épület különleges értéke, a boltozott pince is megtisztítva, gondosan rendbe téve várja, hogy megjelenéséhez méltó szerepét meglelje. Talán a kerti homlokzat kivitelezésében fedezhető fel némi bizonytalanság, de ezt az épület értékei láttán az ember örömmel megbocsájtja. A bővítés és a városképi illeszkedés példaszerű, az ellentétekre épülő harmónia tökéletes.


ÚjHegyvidékGaléria

Budapest XII. Királyhágó tér 10.

Kiemelt dicséretben részesült

  • Építész tervező: Csóka Bálint
  • Építész munkatárs: Göde András
  • Közreműködő hallgatók: Kalászi Zoltán, Pintér Márton, Ábel Viktor
  • Épületgépész tervező: Oltvai Tamás
  • Elektromos tervező: Sindelyesné Balla Krisztina
  • Grafka: Boromissza Katalin, Demeczky Nóra

A végeredmény egy letisztult, funkciójára alkalmas kitűnő tér, kortárs felfogásban. A portál sugározza a funkciót, és épp arányosan hívja fel magára a figyelmet. A kiemelő és a szórt fények jó arányban keverednek, a világítás így példaszerűen semleges a hófehér térben, mégis kitűnően látja el feladatát, a műtárgyak helyzetbe hozását.
A belső térben szokatlan a megoldás, hogy a padló nem sík és nem vízszintes. Ez bátor és innovatív gondolat, az összevont korábbi terek eltérő padlóit az ifjú tervező csapat egyetlen hullámzó felületként fogalmazta újra, egyfajta topografikus „hegyvidéki” felületté, mely meghökkentően újszerű módon szolgálja a látogató taktilis érzékelését és a tér integritását. Mindezt csiszolt beton kivitelben, mely anyagválasztás kitűnően illik a koncepcióhoz.

hegyvidek 1

hegyvidek 2

hegyvidek 3

A galéria különleges elgondolása a XII. kerületi Önkormányzat és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete közt évek óta zajló együttműködés gyümölcseként jött létre: az Önkormányzat által felvetett valós társadalmi-építészeti problémákra a hallgatók multidiszciplináris mentorált csapatai dolgoznak ki válaszokat az Árkay-díj pályázat keretei közt.

A Hegyvidék Galéria az első megvalósult kulturális létesítmény, amelynek építészeti-belsőépítészeti koncepciója ily módon született meg, bizonyítva, hogy a modell életképes értékteremtő megoldást kínál a város számára.


Palatinus Strandfürdő műemléki főépület

Margitsziget, Soó Rezső sétány

Kiemelt dicséretben részesült

  • Építész tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly, Nagy Zsolt
  • Építész munkatárs: Bóday-Bagó Bernadett, Déri Dániel, Dobos Bence László, Nahoczki Éva, Tőrös Ágnes, Várhidi Bence

A Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő fogadóépületének felújítása és átépítése több szempontból is példaértékű.
A tervezőknek kitartó munkával sikerült meggyőzniük az építtetőt, hogy az id. Janáky István által tervezett eredeti olasz modernista tömeget meg kell szabadítani az elmúlt 70 évben hozzá- és ráépített deformáló toldásoktól. Az alapos kutatómunka eredményeként olyan építészeti megoldások is felszínre kerültek, amelyek eredeti anyagi hordozója már teljesen megsemmisült. Különösen jól sikerült a portikusz helyreállítása: a térstruktúra, a három kannelúrázott vasbeton oszlop, a korlátrendszer, a feliratok, a monumentális falfestmény, a vörösre színezett betétek az alulbordás födémmezőben mind a lenyűgöző összhatást erősítik. A jobbszárny öltözőkabinjainak helyreállítása is példás, miközben a balszárny innovatív téralkotással fogadja be a megváltozott funkciót. Az egészéves használatú fürdő kétszintes, galériás tere a benne felszökkenő karcsú pillérekkel kiválóan illeszkedik az eredeti kubusba. A választott burkolóanyagok színhatása vitatható, az atmoszféra kissé hűvösre sikerült.

palatinus 1

palatinus 2

palatinus 3

Összességében a Palatinus műemléki helyreállítása kitűnő és előremutató példája az átalakulóban lévő mai műemlékvédelmi gyakorlatnak: úgy sikerült az épület eredeti értékeit újrateremteni, hogy közben az a mai igényeknek megfelelő funkciókat is be tudta fogadni. Így élő épületként tud a következő évtizedekben működni – mindannyiunk örömére.


Felnőtt és Gyermek Háziorvosi Rendelő

Budapest X. Kerepesi út 67.

Kiemelt dicséretben részesült

  • Építész tervező: Káva Kft. / Mészáros Erzsébet
  • StudioStisze Bt. / Szepesi János, Stiebel Rita
  • Építész munkatárs: Horváth Roberta (Káva Kft.)
  • Statika: KENESE Mérnöki Iroda Kft.
  • Épületgépészet: Energo-pont Kft., E6 System Kft.
  • Erősáram: Major Projekt Kft.
  • Gyengeáram: Nagy Gábor ev.
  • Tűzvédelem: BNN Kft.

rendelo 1

A régi helyén teljesen újjáépített rendelő hűvös eleganciájával önmagán túlmutató példája annak, hogyan lehetne a paneles lakótelepek minőségi megújítását elképzelni. A megtartott és használható belmagasságúvá tett pince fölött az eredeti kontúrokon belül épült újjá a rendelő. Az épület tömbszerű, de a bejáratoknál finoman modellált tömegében az új földszint fő funkciója változatlan maradt: fele részben felnőtt beteg, fele részben beteg és egészséges gyermekek ellátását szolgálja. Az alaprajzi elrendezés logikus, átlátható kialakítást, tiszta térszervezést eredményezett. Az átriumos épület magjában létrehozott udvarról természetes fény jut a várókba, emellett az üvegfalakkal közvetlen kültéri kapcsolat is biztosított a belső térben várakozók számára. Bár az udvarra nyíló eltérő használatú várók nem teszik lehetővé az átrium szabad használatát, a közvetlen vizuális kültéri kapcsolat kedvezőbb lehet majd, ha az udvar ingergazdagabb módon növénybeültetést kap. A homlokzat táblás szálcement burkolata visszafogott, ugyanakkor nagyvonalú anyaghasználatú. Az épület korszerűsítése mind formai megjelenésében, mind pedig a kor színvonalát tükröző épületgépészeti megoldásokban példamutató. Kisugárzik mindez az épülettel egyidőben felújított közvetlen környezetre is, amellyel az új beruházás kerek egészet alkot. A rendelő elegáns korszerűsítése egy menthetetlennek gondolt, deprimáló környezetben álló, korábban lehangoló épületnek. 


Őrmezői P+R ParkolóésPavilon

Budapest XI. Zelk Zoltán u.

Kiemelt dicséretben részesült

  • Építész tervező: Marp Kft. / Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál,
  • Dévényi és Társa Kft. / Dévényi Sándor
  • Építész munkatárs: Marp Kft. / Lukácsi Nóra, Szabó Dávid
  • Tartószerkezet tervezők: Speciálterv Kft. / Pál Gábor, Borzai Tibor
  • Projektvezető: C-Terv Kft. / Terei Gábor
  • Épületgépész tervező: Mészáros Olivér
  • Építményvillamossági tervezés: Libella Lux Kft. / Nyári Ilona
  • Épületszerkezet tervező: FRT Raszter Kft. / Reisch Richárd
  • Tájépítész tervező: S73 Kft. / Mohácsi Sándor
  • Akadálymentesítés tervező: Pozsonyi Éva
  • Akusztikai és környezetvédelmi szakértő: Kotschy András
  • Tűzvédelmi szakértő: Horváth Lajos
  • Metró műtárgy áttörés tervezők: FőmtervZrt. / Kovács László, Temesvári László
  • Felvonó tervező: Schindler Hungária Kft. / Sütő Ferenc
  • Közúti építmények tervezése: C-Terv Kft. / Czirokné Kovács Nóra
  • Településivíziközmű tervezése: C-Terv Kft. / Bodrog Katalin
  • Vízellátás tervezés: UK Generál Kft. / Székely Lajos
  • Villamosenergia ellátás tervező: Vámos Mérnöki Kft. / Vámos István
  • Gyengeáramú hálózat tervező: Antók Mérnöki Iroda Kft. / Antók Gergely
  • Heterogén, karakterében még kialakulatlan környezetben épült a 24 órás használatú „közlekedési” objektum, ahol a mozgás és az emberek jelenléte fluktuálva bár, de állandó. A lejutási pont a föld alá kicsit hasonlatos ahhoz, amikor egy folyó, sziklaszorosba kényszerülve összeszűkül, felgyorsul s elhagyva a szorost, újra szélesen hömpölyög.

parkolo 1

parkolo 2

A műszaki leírásban megfogalmazott célkitűzések végül is valósággá váltak: „a tervezés során a szokásos hazai közlekedési infrastruktúrák gyakran silány minőségű világának meghaladása s ezen a műfajon belül új etalon megmutatása volt a cél. A parkoló kiosztása, kényelmes gyalogos sétányra szervezett működési rendje, a szükségesen túlmutató növénytelepítés, a gondosan összeválogatott utcabútorok, a magasabb minőségű anyagok beépítése, a vízelvezetés rafinált megoldása mind-mind egy erőteljes koncepció mögé rendezve szolgálják ezt a célt.”

A felépítmény átlátszósága, szerkezeti könnyedsége (és profizmusa) jó értelemben áll ellentétben a szint alatti, negatív világ tömör, vájt sziklaüregekre emlékeztető homogenitásával. Ez még azzal együtt is igaz, hogy a felszíni íves formák a föld alatt is megismétlődnek, továbbá, hogy a megvalósult felületek (beton és kismozaik) színviszonyai nem igazán meggyőzőek. Összességében azonban ki kell jelentenünk: soha rosszabbat ebben a városban!

Az összeállítás forrása: bpnivodij.hu – BÉK

Ma a 21. századi Budapestet építjük, magabiztosan törekszünk a jövő felé, de megvédjük és megerősítjük mindazt, amit eddig elértünk. A város komfortját nagyban befolyásolja az a közeg, az a környezet, az az élettér, amelyet épületeink határoznak meg. Amikor körbenézünk a városban, felújított utcákat, tereket, egykor patinás épületek újjáéledését, valamint számos új és izgalmas építészeti megoldást látunk. Jól tudjuk, hogy a fejlődéshez példaképek kellenek, amelyek nemcsak emberek lehetnek, hanem mindazok a gondolatok, érzések, szenvedélyek is, amelyek egy-egy épületben öltenek testet. A Budapest Építészeti Nívódíja kezdeményezés célja, hogy kiemelje azokat az ötleteket, elképzeléseket, amelyek méltóak a város múltjához, egyben olyan jelek, amelyek hűen tükrözik a ma Budapestjét, és a jövő kihívásaira adnak követendő válaszokat. A díjra beérkezett pályaművek mindegyike példa arra, hogy nagy számban jelennek meg Budapesten közérdeklődésre számot tartó, értékes, mintaértékű építészeti alkotások. Ezek az épületek azt is bizonyítják, hogy tervezőik elhivatottan és kiemelkedő minőségben művelik szakmájukat, amivel megfelelnek Budapest Építészeti Nívódíja által meghatározott magas mércének.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra
a Bírálóbizottság elnöke

Copyright © 2020 Budapest Folyóirat. Minden jog fenntartva.